
July 30, 2001 

Collette Sicard 
Administrative Officer 
Merger Notification Unit 
Competition Bureau 
Place du Portage 
19th Floor, 50 Victoria Street 
Hull QC K1A 0C9 

Dear Ms. Sicard 

Re: Draft Interpretation Guideline No. 3 relating To Paragraph 111(a); 
Exemptions for Acquisitions in the Ordinary Course of Business 

Introduction 

The National Competition Law Section (the Section) of the Canadian Bar Association welcomes 
the opportunity to comment on Draft Interpretation Guideline No. 3 (Draft Guideline), which 
was issued May 18, 2001. 

We appreciate the Competition Bureau’s efforts in preparing the Draft Guideline. In general, the 
Bureau’s practice of issuing interpretative guidelines increases transparency and predictability of 
the Bureau’s interpretation and application of the Competition Act.1 We encourage the Bureau to 
continue the practice of developing and issuing interpretation guidelines. 

Policy 

We agree with the Bureau’s approach of setting out the underlying policy at the beginning of the 
Draft Guideline. This will assist counsel in applying the Draft Guideline to the particular facts of 
a proposed transaction. Unfortunately, the section entitled “Policy” launches immediately into 
the methodology of interpretation. Instead, it should start with a paragraph which clearly 
describes the policy. 

1  In this letter, all references to sections, subsections and paragraphs are to the Competition 
Act. 
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This policy statement should relate to the overall purpose of section 110 (where the pre-merger 
notification requirements are set out). Most of the subsections of section 110 relate to the 
proposed acquisition of an interest in an entire business. For example, a person that acquires 
shares of a corporation thereby acquires an interest in the entire operating business of that 
corporation. Subsection 110(2), relating to asset acquisitions, is the only subsection that could 
involve the acquisition of an interest in something less than the vendor’s entire business. 

Subsection 110(2) applies to the acquisition of assets of an operating business, whether such 
assets themselves constitute all or substantially all of the assets of the vendor’s business. In our 
view, the policy underlying paragraph 111(a) is to limit the application of subsection 110(2) to 
the acquisition of assets that form all or substantially all of the vendor’s business (or an 
operating segment of its business). This would therefore exclude from pre-merger notification 
the acquisition of assets (no matter what their size) that do not form all or substantially all of the 
vendor’s business (or of an operating segment), where they are acquired in the ordinary course of 
the purchaser’s business.2 

The meaning and intent of the last paragraph under the “Policy” section is unclear. It reads: 

In a proposed transaction that includes an acquisition of real property or goods that is 
exempt under paragraph 111(a) of the Act, the acquisition of any other assets in that 
transaction may be subject to notification under section 114 of the Act as if the assets 
were being acquired in a separate transaction. 

When parties are calculating the value of assets in applying the $35 million “size of transaction” 
threshold, the above paragraph may be misinterpreted as allowing them to “carve out” the value 
of certain assets, if acquired on their own, that would be exempt pursuant to paragraph 111(a). In 
our view, if a single transaction occurs, then the value of all assets must be taken into account in 
determining whether notification is required. 

Two Step Approach to Interpretation 

A two-step approach to interpreting paragraph 111(a) is appropriate, as there are clearly two 
thresholds that need to be satisfied for the exemption to apply. 

Step One: Hold All or Substantially All of the Assets of a Business 

2  Paragraph 111(a) therefore also has the effect of requiring notification of an “out of the 
ordinary course of business” acquisition of significant assets (that may not constitute all 
or substantially all of the assets of the vendor’s business). This would be an exception to 
the overall policy. 
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Paragraph 111(a) exempts pre-merger notification if, among other things: 

…the persons who propose to acquire the assets would not, as a result of the acquisition, 
hold all or substantially all of the assets of a business or of an operating segment of a 
business; 

In Step One, the two fundamental interpretation issues relate to: (1) when “all or substantially 
all” of the assets of a business (or operating segment of a business) are acquired and (2) the 
application and interpretation of the terms “business” and “operating segment of a business”. 

On the second issue, the Draft Guideline provides that: 

[i]n considering whether a group of assets constitutes an operating business or an 
operating segment, the manner in which the vendor organizes or defines the group of 
assets is not determinative and, in many cases, will not be relevant. 

As indicated above, we believe that the primary purpose of paragraph 111(a) is to exempt asset 
transactions where the vendor does not dispose of all or substantially all its business (or an 
operating segment of its business). The manner in which the vendor “organizes or defines its 
group of assets” (to use the words of the Draft Guideline) is therefore critical to a determination 
of the “business” or “operating segment of a business” in question. 

Many individual assets, taken in the abstract, could be said to comprise all or substantially all of 
the assets of a theoretical “business”. However, we submit that the reference to business in 
paragraph 111(a) can only be to the actual business of the vendor. If the vendor can continue to 
carry on its business (or the business of the affected operating segment) after the disposition of 
assets, it is unlikely that any significant competition concerns will arise (particularly if the 
acquisition was in the ordinary course of the purchaser’s business). Presumably, a vendor can 
only continue to carry on the business if it has not disposed of all or substantially all of the 
assets. The discussion below on Examples 1 and 2 of the Draft Guideline illustrates this issue. 

As the determination of the relevant “business” focuses on the vendor, it is therefore not 
appropriate to look to whether the “purchaser could reasonably be expected to carry on an 
operating business” with the assets in question, as suggested in the Draft Guideline 

We agree that both quantitative and qualitative considerations should be taken into account in 
determining what constitutes an operating business or operating segment. Industry Canada’s 
Interpretation Note No. 2 – Part of a Business Capable of Being Carried on as a Separate 
Business and Interpretation Note No. 3 – All or Substantially All of the Assets,3 in respect of the 

3  Available at http://investcan.ic.gc.ca/en_doc_i.htm#separate and 
http://investcan.ic.gc.ca/en_doc_i.htm#all, respectively. 

http://investcan.ic.gc.ca/en_doc_i.htm#all
http://investcan.ic.gc.ca/en_doc_i.htm#separate
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Investment Canada Act, provide a useful basis for applying quantitative and qualitative 
considerations to such a determination. These guidelines are consistent with jurisprudence that 
looks to qualitative as well as quantitative aspects of a transaction to determine when all or 
substantially of the assets of a business have been acquired.4 

Consistent with this approach, the word “may” should be added to the examples given in the 
Draft Guideline such that it reads: 

Examples of an operating business or an operating segment may include, but are not 
limited to, a regional division, a company branch, retail store or factory. 

We question why the Draft Guideline needs to provide guidance on the meaning of “hold”. An 
acquisition of assets under subsection 110(2) requires that beneficial ownership be acquired by 
another party. The other party would then clearly “hold” the assets in question. If a subsidiary is 
the “beneficial” owner of an asset, then the parent of the subsidiary cannot also be the beneficial 
owner of that asset (unless they are co-owners). 

We endorse the Draft Guideline’s conclusion that the term “business” in paragraph 111(a) 
should be interpreted to mean “operating business”, as that term is defined in section 108. 

Step Two: Acquisitions in the Ordinary Course of Business 

The Bureau’s interpretation of this phrase should be consistent with case law and should reflect 
its plain meaning. 

At the beginning of Step Two, the Draft Guideline notes that: “an acquisition of real property or 
goods is in the ordinary course of business if the acquisition is a routine business transaction”. 
We agree with this statement. However, we emphasize that the “ordinary course” test should 
focus on routine transactions in the context of the purchaser’s business, not on transactions 
which “firms … in general” carry out, as provided in the Draft Guideline. This is consistent with 
paragraph 111(a), which refers to “an acquisition…in the ordinary course” rather than a “sale” or 
“disposition”. Moreover, the word “routine” should not be not confined to transactions that are 
repetitive or frequent. It should include single or infrequent transactions, depending on the 
particular business and circumstances. 

The Draft Guideline suggests that the interpretation of “ordinary course of business” in 
paragraph 111(a) be limited to acquisitions of assets that do not transfer production capacity 

4 See 85956 Holdings Ltd., [1986] 2 W.W.R. 754 (Sask. CA); Martin v. F.P. Bourgault 
Industries Air Seaters Divisions Ltd. (1987), 45 D.L.R. (4 th) 296 (Sask. C.A.); Lindzen v. 
International Sterling Holdings Inc. et al. (1989), 45 B.L.R. 57 (BCSC). See also the 
U.S. case of Gimbel v. Signal Companies 316 A. 2d 619 (1974). 
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between firms in the same line of business. We do not agree. We acknowledge that in the vast 
majority of cases, it is unlikely that a transaction that transfers a significant amount of production 
capacity is routine. However, there are businesses that routinely acquire assets that “transfer 
production capacity”. Such transactions clearly meet the “ordinary course of business” threshold. 
Where these transactions do not involve acquiring “all or substantially all” of the assets of the 
vendor’s business or operating segment of the business (in other words, where the vendor can 
continue to carry on its business), notification should not be required. In the extremely unusual 
case where a competition concern might arise, the Bureau can avail itself of the substantive 
merger provisions in section 92. 

Similarly, the age or condition5 of the acquired asset should not be a determinative factor as to
whether a transaction is in the ordinary course. If the purchaser acquires “used” assets, this may 
well be in the ordinary course. The Draft Guideline also suggests that ordinary course 
transactions only include purchases of new real property or of “used” real estate which has been 
held by a lessee under a financial lease from the time it was new. We do not agree. When a 
person is in the business of acquiring, developing and selling real property, any real property that 
person acquires is akin to “inventory” for other businesses and is in the ordinary course.6 We do
agree that, as a general proposition, the acquisition of current supplies is a transaction in the 
ordinary course. Such acquisitions, by definition, must occur (or are likely to occur) on a routine 
basis. 

Part IX is principally a set of procedural rules that should allow merging parties to easily 
determine whether they are caught by the “pre-notification net”. The Draft Guideline, as noted in 
the preceding paragraphs, attempts to insert a substantive competition law analysis into 
paragraph 111(a). This cannot be supported as a matter of statutory interpretation and is 
undesirable from a policy perspective. The application of the “ordinary course of business” test 
should be consistent with the plain and accepted application of that concept in Canadian law. 
There is plenty of jurisprudence that merging parties may reference to determine whether an 
acquisition is in the ordinary course. The thrust of the case law is consistent with the Bureau’s 
suggestion that transactions in the ordinary course are those that are “routine”. In determining 
whether a transaction is done in the ordinary course, courts will look to see if it is “done 
according to the usual practice of a particular kind of business”7 or is a “usual , or regular type of

5 In other words, whether the asset is new or used. 

6 If the acquired property is an operating business or operating segment of a business, 
obviously paragraph 111(a) will not apply by virtue of the test in Step One of the Draft 
Guideline. The determination of whether or not the property is an operating business or 
operating segment will depend on the quantitative and qualitative factors at issue in a 
particular case. 

7 Canadian Pittsburgh Industries Ltd. v. Bank of Nova Scotia (1962), 5 C.B.R. (N.S.) 266 
at 281(B.C.S.C.). See also Glenko Enterprises Ltd. v. Ernie Keller Contractors Ltd. 
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transaction”.8 One case has noted that “the transaction must fall into place as part of the
undistinguished common flow of the company's business”.9 

Black’s Law Dictionary’s definition of “ordinary course of business” reflects the concept of a 
purchase made as part of the “regular” business of a company.10 The Canadian Institute of 
Chartered Accountants Handbook defines normal business activities as follows: 

Factors to consider when determining whether the business activities of an entity are 
normal include: type and scope of operations, characteristics of the industry, operating 
policies, nature of products and services and the environment in which the entity 
operates. Transactions and events, regardless of size, resulting from normal business 
activities would not result in extraordinary items.11 

The Supreme Court of Canada has stated that there is no comprehensive definition for “ordinary 
course of business” and therefore each case should take into account the circumstances involved 
to determine if a specific transaction occurred in the ordinary course of business: 

It is not wise to attempt to give a comprehensive definition of the term "ordinary course 
of business" for all transactions. Rather, it is best to consider the circumstances of each 
case and to take into account the type of business carried on between the debtor and 
creditor…12 

Each case must be decided on the basis of its own circumstances. As noted above, the Draft 
Guideline attempts to interpret the concept of “ordinary course of business” to apply only if there 
is not a transfer of productive capacity between firms in the same line or lines of business. This 
strains the ordinary meaning of the phrase and is contrary to its normal usage. We are concerned, 

(1994), 17 C.L.R. (2d) 273 (Man. Q.B.). 

8 Fairline Boats Ltd. v. Leger (1980), 1 P.P.S.A.C. 218 at 222 (Ont. H.C.). 

9 Re Bradford Roofing Industries Pty. Ltd. (1966), 84 W.N. (Pt.1), [1966] 1 N.S.W.R. 674 
at 276, apprv’d by Bastion Management Ltd.v. Canada [1995] 2 C.T.C. 252 (Fed C.A.) 

10 (5th ed.) (St. Paul, Minn.: West, 1979) at p. 989. 

11 Canadian Institute of Chartered Accountants, Handbook (Accounting), vol. 1 (Toronto: 
CICA, 1999), recommendation 3480. 

12 Re Pacific Mobile Corporation, [1985] 1 S.C.R. 290 at 291, affirming (1982) 44 C.B.R. 
(N.S.) 190 (Que. C.A.). Although this decision was based upon the term “ordinary course 
of business” for the  Bankruptcy Act, it has also been used in other decisions, for example 
in  Societe d’Investissement Desjardins v. M.N.R.  (1991), 91 D.T.C. 393 (T.C.C.) where 
the above Supreme Court of Canada quote was used in interpreting the Income Tax Act. 
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therefore, that the definition will not be applied and that merging parties will instead simply use 
their own. 

The Examples 

The foregoing discussion, if adopted, may change some of the conclusions in the examples set 
out in the Draft Guideline. 

The examples provide insufficient information to guide readers in determining whether their 
transaction is in the ordinary course. For instance, in Example 1, the reader would need to know 
how the vendor organized its business in order to determine whether a store can be operated on a 
stand-alone basis (in other words, whether it is an operating segment of a business). 

We agree with the conclusion in Example 2 on the basis of the premise that the office building to 
be sold constitutes an operating business. This implies that A has structured its operations so that 
each building is managed as a separate business. If, however, A managed the several buildings 
as one business, the sale of only one building would, in our view, pass the first test. 

Another issue that arises regularly and is related to Example 2 is the acquisition of an undivided 
co-ownership interest in a bundle of rights and assets that likely amount to an operating business 
or an operating segment of an operating business (such as an office tower or a retail complex). 
To the extent that an office tower or retail complex is an operating business or an operating 
segment of an operating business, does the acquisition of an undivided interest amount to an 
acquisition of assets of an operating business (within the meaning of subsection 110(2))? 
Depending on the operational and structural arrangements, we believe that such an acquisition 
may be the acquisition of an interest in a combination within the meaning of subsection 110(6). 
However, to the extent that it is the acquisition of “assets”, at what level would such an 
acquisition amount to “all or substantially all” of the assets of an operating business or segment 
thereof? To address this question, it would be necessary to consider the quantitative and 
qualitative factors identified in the case law. Nonetheless, the Bureau could indicate that an 
acquisition of an undivided interest below a certain threshold percentage would not be 
considered as an acquisition of all or substantially all of the assets of an operating business. 

In Example 3, the acquisition of the 12 fibreoptic strands may or may not be in the ordinary 
course of B’s business. Further information would be required to make such a determination. 
Whether such strands transfer productive assets or are new or used should not determine whether 
the acquisition is in the ordinary course of business. 

Depending on the circumstances, Example 4 could be exempt from pre-merger notification. If 
A, the railroad company, routinely purchases locomotive engines, then such purchases may be 
“in the ordinary course of business”. To say that routine purchases are not in the ordinary course 
of business would strain the plain and ordinary meaning of that term. 
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We agree with Example 5. 

We agree with Example 6 except for the statement that the analysis turns on the fact that the 
acquisition of these assets does not transfer productive capacity between firms in the same line 
of business. 

Conclusion 

We trust that you will find the foregoing helpful. If you have any questions or comments, please 
do not hesitate to contact Anthony Baldanza, Chair of the Section’s Mergers Committee. 

Yours truly 

Stanley Wong 
Chair, National Competition 

Law Section 
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