CBA WILL, ESTATE AND TRUST FUNDAMENTALS FOR ESTATE PRACTITIONERS OCTOBER 26-30 | TORONTO, ON

WEDNESDAY, OCTOBER 26

12:00 - 12:30 Registration

12:30 – 13:00 Welcome - Introduction to Concordance Tables and Inter-provincial issues

(0.5 hour - Substantive Content)

Speaker: Wendy Templeton (Basman Smith LLP)

13:00 – 13:30 Law of Wills (0.5 hour - Substantive Content)

Speaker: Hilary Laidlaw (McCarthy Tetrault LLP)

13:30 – 14:00 Law of Trusts (0.5 hour - Substantive Content)

Speaker: Adam Parachin (University of Western Ontario Law School)

14:00 – 15:00 Conflict of Laws (1 hour - Substantive Content)

Speaker: Margaret O'Sullivan (O'Sullivan Estate Lawyers)

15:00 – 15:15 Refreshment Break

Sponsored by: MCLEOD

15:15 – 16:15 Estate Administration (1 hour - Substantive Content)

Speaker: Mary Alice Thompson (Cunningham Swan Lawyers)

16:15 – 17:15 Concurrent Workshops

1- Common Errors in Will and Trust Drafting (1 hour - Substantive Content)

Room: Princess

Speaker: Shelley Waite (McLeod Law LLP)

2- Insolvent Estates (1 hour - Substantive Content)

Room: North York

Speaker: Robert Klotz (Klotz Associates)

3- Administering Estates with Unusual Assets (1 hour - Substantive Content)

Room: Valleybrook

Speaker: Mary Alice Thompson (Cunningham Swan Lawyers)

17:15 – 18:15 Concurrent Workshops (Repeat)

1- Common Errors in Will and Trust Drafting (1 hour - Substantive Content)

Room: Princess

Speaker: Shelley Waite (McLeod Law LLP)

2- Insolvent Estates (1 hour - Substantive Content)

Room: North York

Speaker: Robert Klotz (Klotz Associates)

3- Administering Estates with Unusual Assets (1 hour - Substantive Content)

Room: Valleybrook

Speaker: Mary Alice Thompson (Cunningham Swan Lawyers)

18:15 Networking and stand-up dinner (in hotel)

THURSDAY, OCTOBER 27

7:30 – 8:30 Breakfast

8:30 – 9:00 Taxation of Trusts (0.5 hour - Substantive Content)

Speaker: Paul Gibney (Thorsteinssons LLP)

9:00 – 9:30 Income Attribution Rules with Trusts (0.5 hour - Substantive Content)

Speaker: Robert Kepes (Morris Kepes Winters LLP)

9:30 – 10:00 Tax Planning with Trusts (0.5 hour - Substantive Content)

Speaker: Paul Gibney (Thorsteinssons LLP)

10:00 – 10:30 Estate Freezes (0.5 hour - Substantive Content)

Speaker: Maureen Berry (Goodmans LLP)

10:30 - 10:45 Refreshment Break

10:45 – 11:45 Concurrent Workshops

1- Attribution Rules and Family Trusts (1 hour - Substantive Content)

Room: Princess

Speakers: Diane Tsonos (Richter LLP)

Wendy Templeton (Basman Smith LLP)

2- Estate Freezes (1 hour - Substantive Content)

Room: North York

Speaker: Maureen Berry (Goodmans LLP)

11:45 – 12:45 Concurrent Workshops (Repeat)

1- Attribution Rules and Family Trusts (1 hour - Substantive Content)

Room: Princess

Speakers: Diane Tsonos (Richter LLP)

Wendy Templeton (Basman Smith LLP)

2- Estate Freezes (1 hour - Substantive Content)

Room: North York

Speaker: Maureen Berry (Goodmans LLP)

12:45 - 13:30 Lunch

13:30 – 14:00 Taxation on Death (0.5 hour - Substantive Content)

Speaker: Diane Tsonos (Richter LLP)

14:00 – 14:30 Estate Administration Taxation (0.5 hour - Substantive Content)

Speaker: Rhonda Rudick (Davies Ward Phillips & Vineberg LLP)

14:30 – 15:00 Post-Mortem Holdco Planning (0.5 hour - Substantive Content)

Speaker: Martin Rochwerg (Miller Thomson LLP)

15:00 – 15:30 U.S. Estate Tax (0.5 hour - Substantive Content)

Speaker: Britta McKenna (Hodgson Russ LLP)

15:30 – 15:45 Refreshment Break

15:45 – 16:45 Concurrent Workshops

1- Post-Mortem Holdco Planning (1 hour - Substantive Content)

Room: Princess

Speaker: Rhonda Rudick (Davies Ward Phillips & Vineberg LLP)

2- US Estate Tax (1 hour - Substantive Content)

Room: North York

Speakers: Britta McKenna (Hodgson Russ LLP)
Wendy Templeton (Basman Smith LLP)

3- Terminal Return Case Study (1 hour - Substantive Content)

Room: Valleybrook

Speaker: Diane Tsonos (Richter LLP)

16:45 – 17:45 Concurrent Workshops (Repeat)

1- Post-Mortem Holdco Planning (1 hour - Substantive Content)

Room: Princess

Speaker: Rhonda Rudick (Davies Ward Phillips & Vineberg LLP)

2- US Estate Tax (1 hour - Substantive Content)

Room: North York

Speakers: Britta McKenna (Hodgson Russ LLP)

Wendy Templeton (Basman Smith LLP)

3- Terminal Return Case Study (1 hour - Substantive Content)

Room: Vallevbrook

Speaker: Diane Tsonos (Richter LLP)

17:45 Banquet with The Honourable Marie Corbett, Q.C., former justice of the Ontario Superior Court

FRIDAY, OCTOBER 28

7:30 - 8:30 Breakfast

8:30 – 9:30 Estate Planning (1 hour - Substantive Content)

Speakers: Corina Weigl (Faskens LLP)

9:30 – 10:30 Planning with Trusts (1 hour - Substantive Content)

Speaker: Ed Esposto (Blaney McMurtry LLP)

10:30 – 10:45 Refreshment Break

10:45 – 11:45 Concurrent Workshops

1- Probate Fee Planning (1 hour - Substantive Content)

Room: Princess

Speaker: Elizabeth Bozek (Scotia Wealth Management)

2- Best Practices for Estate Planning (1 hour - Substantive Content)

Room: North York

Speakers: Corina Weigl (Faskens LLP)

Ed Esposto (Blaney McMurtry LLP)

3- Drafting the Family Trust (1 hour - Substantive Content)

Room: Valleybrook

Speaker: Bernadette Dietrich (McCarthy Tetrault LLP)

11:45 – 12:45 Concurrent Workshops (Repeat)

1- Probate Fee Planning (1 hour - Substantive Content)

Room: Princess

Speaker: Elizabeth Bozek (Scotia Wealth Management)

2- Best Practices for Estate Planning (1 hour - Substantive Content)

Room: North York

Speakers: Corina Weigl (Faskens LLP)

Ed Esposto (Blaney McMurtry LLP)

3- Drafting the Family Trust (1 hour - Substantive Content)

Room: Valleybrook

Speaker: Bernadette Dietrich (McCarthy Tetrault LLP)

12:45 - 13:30 Lunch

13:30 – 14:30 Family Law Issues (1 hour - Substantive Content)

Speaker: Karon Bales (Bales Beall LLP)

14:30 – 15:30 Incapacity Issues (1 hour – Ethics/Professionalism/Practice Management Content)

Speaker: Nimali Gamage (Goddard Gamage Stephens LLP)

15:30 – 15:45 Refreshment Break

15:45 – 16:45 Concurrent Workshops

1- Trusts for Disabled and Dependent Children (1 hour - Substantive Content)

Room: Princess

Speaker: Paul Taylor (Borden Ladner Gervais LLP) **2- Second Marriage Planning** (1 hour - Substantive Content)

Room: North York

Speaker: Jag Gandhi (Wilson Vukelich LLP)

3- Solicitor's Negligence (1 hour - Ethics/Professionalism/Practice Management Content)

Room: Valleybrook

Speakers: David Lobl (Dentons LLP)

Sean Lawler (Shibley Righton LLP)

16:45 – 17:45 Concurrent Workshops (Repeat)

1- Trusts for Disabled and Dependent Children (1 hour - Substantive Content)

Room: Princess

Speaker: Paul Taylor (Borden Ladner Gervais LLP)

2- Second Marriage Planning (1 hour - Substantive Content)

Room: North York

Speaker: Jag Gandhi (Wilson Vukelich LLP)

3- Solicitor's Negligence (1 hour - Ethics/Professionalism/Practice Management Content)

Room: Valleybrook

Speakers: David Lobl (Dentons LLP)

Sean Lawler (Shibley Righton LLP)

17:45 Networking Dinners at Various Local Restaurants

SATURDAY, OCTOBER 29

7:30 - 8:30 Breakfast

Sponsored by:

Borden Ladner Gervais

8:30 – 10:00 Litigation Overview (1.5 hour - Substantive Content)

Speakers: Fiona Hunter (Horne Coupar)

Tanya Butler (Cox & Palmer LLP) Melanie Yach (Aird & Berlis LLP)

10:00 – 10:15 Refreshment Break

10:15 – 11:15 Concurrent Workshops

1- Will Challenges (1 hour - Substantive Content)

Room: Princess

Speaker: Eric Hoffstein (Minden Gross LLP)

2- Dependant Support Claims (1 hour - Substantive Content)

Room: North York

Speaker: Daniel Dochylo (Borden Ladner Gervais LLP)

3- Busting the Trust (1 hour - Substantive Content)

Room: Valleybrook

Speaker: Kimberly Wallis (Sabey Rule LLP)

11:15 – 12:15 <u>Concurrent Workshops</u> (Repeat)

1- Will Challenges (1 hour - Substantive Content)

Room: Princess

Speaker: Eric Hoffstein (Minden Gross LLP)

2- Dependant Support Claims (1 hour - Substantive Content)

Room: North York

Speaker: Daniel Dochylo (Borden Ladner Gervais LLP)

3- Busting the Trust (1 hour - Substantive Content)

Room: Valleybrook

Speaker: Kimberly Wallis (Sabey Rule LLP)

12:15 – 13:15 Lunch

13:15 – 14:15 Contested Passing of Accounts (1 hour - Substantive Content)

Speaker: Kim Whaley (Whaley Estate Litigation)

14:15 – 14:45 Advocacy (0.5 hour - Substantive Content)

Speaker: Clare Burns (WeirFoulds LLP)

14:45 – 15:15 Mediation (0.5 hour - Substantive Content)

Speakers: Ian Hull (Hull & Hull LLP)

Suzana Popovic-Montag (Hull & Hull LLP)

15:15 – 15:30 Refreshment Break

Sponsored by:



15:30 – 16:30 Concurrent Workshops

1- Construction and Interpretation of Wills (1 hour - Substantive Content)

Room: North York

Speaker: Justin De Vries (De Vries Litigation LLP)

2- Passing of Accounts – Case Study (1 hour - Substantive Content)

Room: Valleybrook

Speaker: Andrew Felker (Walker Head Lawyers)

3- Quantum Meruit / Unjust Enrichment Claims (1 hour - Substantive Content)

Room: Princess

Speaker: Melanie Yach (Aird & Berlis LLP)

16:30 – 17:30 Concurrent Workshops (Repeat)

1- Construction and Interpretation of Wills (1 hour - Substantive Content)

Room: North York

Speaker: Justin De Vries (De Vries Litigation LLP)

2- Passing of Accounts – Case Study (1 hour - Substantive Content)

Room: Valleybrook

Speaker: Andrew Felker (Walker Head Lawyers)

3- Quantum Meruit / Unjust Enrichment Claims (1 hour - Substantive Content)

Room: Princess

Speaker: Melanie Yach (Aird & Berlis LLP)

SUNDAY, OCTOBER 30

8:00 - 9:00 Breakfast

Sponsored by: de VRIES LITIGATION 3

9:00 – 9:30 Overview of Quebec Trust and Estate Law (0.5 hour - Substantive Content)

Speaker: Marilyn Piccini-Roy (Robinson Sheppard Shapiro LLP)

9:30 – 12:00 Case Studies (2.5 hours - Substantive Content)

Speakers: Stanley Rule (Sabey Rule LLP)

Shelley Waite (McLeod Law LLP)

Marilyn Piccini-Roy (Robinson Sheppard Shapiro LLP)

Danielle Joel (Borden Ladner Gervais LLP) Blair Botsford (Botsford Law) Tanya Butler (Cox & Palmer)

12:00 Wrap-up

To obtain accreditation information for the entire conference in each Canadian jurisdiction, please visit the <u>conference webpage</u>.